Vanaf je 18e verjaardag ben je zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Zo kun je een telefoonabonnement afsluiten of een eigen Netflix-account nemen, maar tegelijkertijd moet je ook serieuzere zaken regelen zoals een zorgverzekering en studiefinanciering.

Dit regel je als je 18 jaar wordt

Omdat je misschien niet weet waar je moet beginnen, heb ik een handige lijst samengesteld met zaken die je écht even moet regelen. Het meeste is zo gepiept en kun je vanuit je luie stoel online doen. Als je er direct even voor gaat zitten heb je er later bijna geen omkijken meer naar en kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Vraag een DigiD aan

Een DigiD geeft je toegang tot de digitale dienstverlening van de overheid. Bijvoorbeeld voor het regelen van zaken bij DUO (studiefinanciering), de gemeente, het waterschap, de Belastingdienst, je zorgverzekering, en de Rijksoverheid. Met je identiteitskaart of paspoort bij de hand kun je online een DigiD aanvragen.

Sluit een zorgverzekering af

Na je 18e verjaardag val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Je kunt meestal nog wel verzekerd blijven via je ouders, maar zij betalen dan wel premie voor jou. Ook kun je zelf een zorgverzekering afsluiten, dan betaal je de maandelijkse premie en het eigen risico dus zelf.


Vraag toeslagen aan

De kans is groot dat je recht hebt op toeslagen omdat je als 18-jarige waarschijnlijk een laag inkomen hebt. De bekendste toeslagen zijn de zorgtoeslag en huurtoeslag. Op de website van de Belastingdienst vraag je toeslagen aan. Let er wel op dat je niet teveel toeslag ontvangt of dat later blijkt dat je geen recht had op de toeslag, want dan moet je deze terugbetalen.

Tip: als je op kamers gaat moet je mogelijk gemeentelijke belastingen betalen. Studenten en anderen met een laag inkomen, kunnen hier vaak kwijtschelding voor aanvragen.
Advertentie - Lees hieronder verder
Aanbiedingen bij webshops

Heb je een bijbaantje? Check of je geld terug kunt vragen bij de belastingdienst

Als je een bijbaan hebt houdt je werkgever de belasting die je hierover betaald in op je loon. Vaak kun je van de belasting die ingehouden is een deel terugkrijgen. Op de website van de belastingdienst vind je meer informatie.

Ga je studeren? Vraag studiefinanciering aan!

Leerlingen van de middelbare school kunnen vanaf hun achttiende de tegemoetkoming scholieren aanvragen. Ga je naar het mbo, hbo, of de universiteit, dan kun je studiefinanciering aanvragen. Hierbij kun je denken aan een basisbeurs, aanvullende beurs, lening, of OV-kaart.

Schrijf je alvast in voor een sociale huurwoning

De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn soms groot. Vooral in de grote steden zoals Amsterdam, kan de wachttijd oplopen tot wel tien jaar. Schrijf je daarom direct in voor een sociale huurwoning. Mocht je deze op een bepaald moment -bijvoorbeeld na je studie- nodig hebben, dan ben je al een mooi stuk opgeschoten in de wachtrij.

Daarnaast zijn huurwoningen in de vrije sector en koopwoningen een stuk duurder, én krijg je voor een sociale huurwoning vaak huurtoeslag.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Regel verzekeringen

Woon je nog bij je ouders thuis? Dan is de kans groot dat je voor bijvoorbeeld je aansprakelijkheidsverzekering nog met hun meeverzekerd bent (maar controleer dit wel). Andere verzekeringen zoals een reisverzekering moet je nu wel zelf regelen. Woon je op kamers? Vergeet dan niet een inboedelverzekering af te sluiten, zodat je (waardevolle) spullen verzekerd zijn tegen diefstal en schade.

Kijk of je bankzaken in orde zijn

Je hebt waarschijnlijk een jongerenrekening of een spaarrekening (misschien zelfs via je ouders). Zodra je achttien jaar wordt, zet de bank je rekening om in een normale betaalrekening. Het kan zijn dat deze betaalrekening veel te uitgebreid en te duur voor je is, dus kijk of de rekening wel goed bij je past.

Installeer ook de mobiele app van je bank: zo heb je altijd inzicht in je saldo en afschrijvingen. Download ook gelijk de Tikkie-app, zodat je de volgende keer als je ergens wat gaat drinken de rekening kunt delen met vrienden.

Bonustip: ga beleggen

Als je een bijbaantje of ander inkomen hebt en je kunt een klein bedrag per maand missen, ga dan beleggen. Omdat je zo jong bent heb je de tijd om eventuele klappen op de beurs op te vangen, en zo spaar je over een periode van 10 tot 20 jaar toch een flink bedrag bij elkaar. Een makkelijke manier van beleggen is Peaks, met deze app beleg je je wisselgeld.


Delen: