Wie

Marcus (44), consultant / strateeg (32 uur)

Ongehuwd

Oosten van Nederland

Inkomsten

Salaris: €3200

Totaal: €3200

Uitgaven

Huur: €580

Gas, water, licht: €185

Zorgverzekering: €198

Overige verzekeringen: €65

Boodschappen: €400

Mobiele telefoon: €72

Auto (incl. benzine): €400

Uit eten / leuke dingen doen: €150

Abonnementen: €105

Kleding: €25

Gemeentelijke belastingen: €15

Aflossen studieschuld: €100

Aflossen overige schulden: €500

Totaal: €2795

Sparen

€400

Vermogen

Spaarrekening: €1000

Schulden

Studieschuld : €5000

Consumptief krediet : €2600

In de rubriek ‘Kijk in de Knip‘ krijg je een kijkje in iemands financiën en financiële keuzes. In deze editie lees je over de ondernemende Marcus (44), die blogt over het leven als eenverdiener.

Je hebt een goed salaris voor een werkweek van 32 uur, heb je altijd al zo’n mooi salaris gehad, en hoe is je carrière verlopen?

Lang geleden (bijna 20 jaar inmiddels) heb ik een eigen bedrijf gehad. Echter na 4 jaar besloten we het bedrijf te stoppen, omdat mijn compagnon en ik andere wegen op wilden. Daarna heb ik een tijd gezocht naar een baan, maar dat bleek destijds zeer moeilijk te vinden (dit was in het crisisjaar 2008). Dat waren armoedige tijden.

Uiteindelijk ben ik naar een uitzendbureau gestapt en die gaven aan zeker werk voor me te hebben, ik kon aan de slag in het callcenter van een financiële instelling. Het verdiende niet slecht, zeker omdat ik vaak onregelmatige uren werkte. Na 3 jaar in het callcenter kon ik door een combinatie van geluk en expertise de overstap maken naar het hoofdkantoor, waar ik de afgelopen jaren een carrière heb kunnen opbouwen als specialist. Vanaf dat moment, zo’n 10 jaar geleden, werd mijn salaris een stuk beter.

Ongeveer 1,5 jaar geleden, eind 2019 kreeg ik, wat we voor het gemak maar een burnout zullen noemen. Na ruim een jaar in de ziektewet kwam ik erachter tijdens het re-integreren dat zowel ik zelf als de omstandigheden dusdanig veranderd waren, dat een terugkeer in mijn eigen functie niet meer mogelijk bleek te zijn.

Na 10 jaar wordt het nu dus tijd een nieuwe weg in te slaan. Waarheen die precies leidt, weet ik nog niet, maar ik speel al langere tijd met het idee om weer voor mezelf te beginnen. De toekomst ligt open, maar ik vind het best spannend.

Weet je nog wat je van je eerste echte salaris kocht?

Ik wilde al langer een nieuwe grote tv, maar had nooit geld er een te kopen. Opeens kwamen er serieuze bedragen aan salaris binnen en besloot ik dat het tijd was mezelf te belonen. Ik heb toen mezelf een grote mooie plasma TV kado gedaan.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Je hebt een huurwoning, terwijl je met een dergelijk inkomen waarschijnlijk ook wel een huis kunt kopen, is dit een bewuste keuze?

Het valt eigenlijk best tegen hoe makkelijk het is om een huis te kunnen kopen als eenverdiener. Je moet een flink bedrag aan eigen geld meenemen, en het is nog maar de vraag in hoeverre je erop vooruit gaat qua ruimte. Daarnaast heb ik in de afgelopen 15 jaar een flink bedrag (bijna een halve hypotheek) uitgegeven aan mijn hobby. Ik denk dat je kunt zeggen dat ik wat andere keuzes heb gemaakt dan de meeste mensen. Dus ja, wel een bewuste keuze.

Ik woon redelijk ruim in mijn huurwoning, en ik heb een grote plek in mijn woning voor mijn hobby. Ik zou op termijn wel een keer willen verhuizen, maar dat wordt pas interessant op het moment dat het financieel aantrekkelijker voor me is en ik er echt op vooruit ga qua woning.

Daarnaast zou ik eigenlijk niet echt weten waarheen ik zou willen verhuizen. Binnen dezelfde stad waar ik woon verhuizen zie ik eigenlijk niet zitten, naar een andere plek in Nederland eigenlijk ook niet. Ik zou wel graag naar het buitenland verhuizen, maar mijn jeugdige enthousiasme over de VS is tegenwoordig ver te zoeken. Scandinavië trekt me enigszins. Ik weet het niet.

Per maand geef je €198 uit aan je zorgverzekering, dat is best veel, ben je aanvullend verzekerd?

Klopt, ik heb een aanvullende verzekering, vooral voor tandarts, maar daar maak ik eigenlijk geen gebruik van. Toch houd ik hem aan, vanwege dat “in geval dat”-gevoel. Daarnaast kies ik ervoor om mijn eigen risico vooraf gespreid te betalen, wat ongeveer €40,- per maand is.

Ik zou eigenlijk wel eens moeten kijken naar een andere verzekeraar om te zien of ik kan besparen, maar ik heb altijd het idee dat het toch maar tientjes zijn die je op jaarbasis bespaart en dat is me het gedoe dan niet waard. Hetzelfde geldt eigenlijk voor mijn energieleverancier. Ik moet me hier wellicht eens een andere houding over aanmeten.

€400 per maand aan boodschappen voor één persoon is best veel, waarom geef je hier zoveel aan uit?

Klopt. Het is absoluut veel. Het is iets waar ik al langer over na aan het denken ben, hoe ik mijn maandelijkse boodschappen kosten omlaag kan brengen. Ik denk dat er een paar factoren spelen. Ik bestel online, ik laat al mijn boodschappen bezorgen, waardoor er sowieso al bezorgkosten bijkomen. Ook is het makkelijk om je te laten verleiden meer te kopen als je online koopt, vanwege aanbiedingen en zo.

Ik vind het fijn om een flinke voorraad van alles in huis te hebben en die voorraad ook aan te houden, waardoor ik dus ook regelmatig de voorraad aanvul. Dat gaat van conserven tot duurdere producten zoals bijv. grootverpakkingen wasmiddel. Ik schiet hier een beetje in door, denk ik.

Daarnaast ben ik vegetariër, niet dat dat persé betekent dat je duurder uit bent qua boodschappen, maar ik koop veel verse groenten en fruit, groenteconserven, (A-merk) vleesvervangers, etc. Ik probeer zoveel mogelijk biologisch te eten. Dat is over het algemeen niet goedkoop. Tegenwoordig kook ik veel vooruit en vries ik maaltijden in. Ook koop ik best veel wat luxere producten, avocado’s, (bakkers-) broden, en af en toe een doos Margaux of Sancerre. 

Het mag en kan wel wat minder ja. Dank dat je me er nog een keer op wijst!

Je geeft €65 per maand uit aan je verzekeringen, waar verzeker je je voor?

Naast de standaard verzekeringen voor inboedel, aansprakelijkheid, etc., heb ik verzekeringen voor mijn fiets en mijn (hobby-) apparatuur. Ik heb een private lease auto, dus de autoverzekering is inbegrepen in de maandelijkse kosten daarvoor.

Waar zou je je absoluut niet voor verzekeren?

Ik heb een doorlopende reisverzekering, maar ik vraag me echt af waarom. Ook betaal ik nog steeds de hoofdprijs voor verzekerde apparatuur, die ik eigenlijk langzaam zou moeten afschrijven, maar als het een keer misgaat, is het de premie wel waard. Verzekeren is een afweging tussen angst en geld.

Zijn er zaken waar je vroeger veel geld aan uitgaf, maar tegenwoordig niet meer?

Ik moest wel lachen toen ik deze vraag las. Best confronterend!

Ik gaf tot voor kort enorm veel geld uit aan mijn hobby (honderden euro’s per maand), maar ik heb een paar maanden geleden de laatste zaken gekocht die ik wilde hebben. Ik verwacht dat ik de komende maanden (zo niet jaren), nog maar zeer sporadisch geld hier aan zal uitgeven.

Daarnaast hield ik bijzonder veel van mooie wijnen, grote bordeaux wijnen of frisse droge witte wijnen uit de Loire. Daar ging best veel geld aan op, omdat het toch snel tussen de €100,- en €200,- per bestelling was. Ik organiseerde ook vaker wijn avondjes met vrienden. Sinds een jaar of 3 echter drink ik zo goed als niet meer, als ik 1 fles in een kwart of zelfs een half jaar drink, is het veel. De avondjes met vrienden zijn minder geworden door carrières en kinderen en het laatste jaar natuurlijk door COVID-19.

Maar omdat ik, zoals gezegd, het fijn vind om een voorraad te hebben, ook voor het geval ik een keer bezoek heb, houd ik een kleine voorraad aan. Echter de uitgaven hiervoor zijn dus radicaal gedaald. Waarom ik niet meer drink, weet ik eigenlijk niet zo goed. Ik vind het nog wel lekker, maar ik heb er eigenlijk nooit meer zin in.

Heb je nog tips over het omgaan met geld, of om geld te besparen?

Iets wat mij enorm heeft geholpen is van al mijn inkomsten en uitgaven een spreadsheet maken met draaitabellen. Sinds ik dat een aantal jaren geleden gedaan heb, heb ik eindelijk inzicht en grip op mijn uitgaven en kan ik dus ook beslissingen maken over wat of hoe ik kan en wil besparen.

Ook kom ik nooit meer voor verrassingen te staan, omdat ik weet wat er op me af komt. Ik kan het echt iedereen aanraden. Het kost wat werk om op te zetten, en het kost elke maand een beetje werk om het bij te houden, maar voor mij is het het slimste wat ik op financieel gebied gedaan heb. Tot nu toe!

Advertentie - Lees hieronder verder

Waar zou jij nooit geld op besparen?

Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat er niet echt zaken zijn waarop ik niet zou besparen, als ik nog steeds zou kunnen doen of krijgen wat ik wil. Ik denk dat dat het belangrijkste criterium is. Krijg ik wat ik wil, ook als ik minder betaal. Ik denk dat het moeilijkste om op te besparen mijn energierekening is. Ik verbruik (mede door mijn hobby) behoorlijk wat elektriciteit, ik zou niet echt weten hoe ik dat naar beneden zou kunnen brengen.

Naast je werk heb je een blog, Eenverdiener.com, kun je daar iets over vertellen? Waarom ben je dit blog begonnen?

Eenverdiener.com (binnenkort Eenverdiener.nl) is ongeveer 2,5 jaar geleden ontstaan, naar aanleiding van gesprekken die ik met een vriend van mij had. Ik wilde al een tijd lang het roer omgooien en misschien voor mezelf beginnen. Dezelfde vriend is hard op weg financieel onafhankelijk te zijn en dat vond ik ook wel inspirerend. Ik wist alleen niet zo goed wat ik wilde gaan doen en de weg naar financiële onafhankelijkheid kon ik maar moeilijk vinden.

Opeens kwam het idee in me op om deze weg bij te houden in een blog en mijn zoektocht te delen met de wereld. Mijn situatie, ik ben eenverdiener, gaf het een context. Eenverdieners betalen meer belasting, zijn duurder uit qua boodschappen en woonkosten. Ik realiseerde me dat er een wereld aan inzichten, obstakels en uitdagingen ligt specifiek voor eenverdieners.

In de afgelopen 2 jaar is het blog langzaam aan het veranderen van een persoonlijk verhaal naar een site waarop ik artikelen schrijf over allerlei aspecten van het eenverdienerschap, zoals bijvoorbeeld hoe in Nederland eenverdieners fiscaal benadeeld worden. Ook ben ik begonnen met een nieuwe reeks waarin ik andere eenverdieners een podium geef om hun eigen verhaal te vertellen.

Een volgende stap waar ik nu over nadenk is het starten van een podcast.

Verdien je geld met je blog?

Pas onlangs heb ik voor het eerst advertenties op mijn site gezet en heb ik me aangemeld voor affiliate programma’s van door mij uitgekozen adverteerders. Dit heeft al een (zeer) kleine som opgeleverd.

Ik ben het blog begonnen met het idee dat het vooral voor mezelf was, maar dat het misschien ooit wat geld zou kunnen opleveren. Twee jaar na het starten zie ik dat de bezoekersaantallen langzaam omhoog gaan en dat ik af en toe benaderd wordt door partijen die interesse hebben in een samenwerking.

Een bijzonder leuke ontwikkeling, omdat ik veel plezier beleef aan het schrijven voor het blog en de interactie met andere eenverdieners. Als dit zou kunnen uitgroeien tot een site die ook voor wat inkomen zou zorgen zou ik daar erg verguld mee zijn. Ik denk dat het idee veel potentie heeft en als ik er plezier aan beleef het idee (en de site) verder uit te bouwen, zou ik gek zijn als ik dat niet doe.

Onlangs heb ik dan ook voor het eerst een flinke investering in de site gedaan, ik heb voor een relatief groot bedrag het domein Eenverdiener.nl gekocht, omdat ik voor nu me richt op Nederlands publiek en een .nl domein daar toch bij hoort naar mijn idee. Ook als het ik er op termijn iets meer mee wil, is het goed om een .nl domein te hebben.

Eenverdiener.com zal blijven bestaan, maar gaan verwijzen naar het .nl domein. Helaas zal dit waarschijnlijk betekenen dat ik (wegens regels van advertentieplatformen) minstens een half jaar zal moeten wachten voor ik weer in aanmerking kom voor het plaatsen van advertenties. Voor de langere termijn denk ik erover na om misschien de site tweetalig te maken en ook een Engelse versie te bouwen.

Wil je ook meedoen met 'Kijk in de knip'? Stuur dan een bericht en misschien sta jij volgende keer in deze rubriek met jouw verhaal.
Delen: