Het bijhouden van je inkomsten en uitgaven kan enorm bijdragen aan besparen en meer grip op je geld. Je kunt dit bijvoorbeeld doen in een Excel-sheet of kasboek-software, maar de makkelijkste manier om ermee te beginnen is misschien wel de bankieren-app van je bank.

Administratie

Weet jij hoeveel geld je elke maand binnenkrijgt aan salaris, toeslagen en teruggaves? En weet je ook hoeveel je elke maand uitgeeft aan vaste lasten zoals je huur of hypotheek, energie, verzekeringen en telecom? Heel veel Nederlanders hebben geen flauw idee. Je gruwelt van het idee van het bijhouden van een administratie: het is lastig, kost enorm veel tijd, en als je dan toch een poging waagt, dan stop je er na twee maanden weer mee.

Gelukkig zijn er oplossingen die het bijhouden van een administratie super makkelijk maken. Sommige banken bieden in hun bankieren-app een vorm van administratie aan, en er zijn ook losse apps te downloaden.

Rabobank

Rabobank-app inzicht in uitgaven
Inzicht in uitgaven (Rabobank-app)

Sinds kort kun je in de Rabobank-app inzicht krijgen in je uitgaven. De functionaliteit is redelijk beperkt, maar Rabobank-klanten kunnen er direct gebruik van maken als ze de app op hun telefoon geïnstalleerd hebben.

Scroll in de app naar beneden, daar zie je vervolgens de knop ‘Waar gaat mijn geld naar toe’, druk hier op. Nu opent een overzicht met je uitgaven ingedeeld in categorieën. Je ziet in één oogopslag hoeveel je uitgeeft aan je boodschappen (de app categoriseert automatisch alle transacties van supermarkten), uit eten gaan en andere categorieën.

Bovenin het scherm kun je wisselen tussen de verschillende maanden. Standaard krijg je de huidige maand te zien.

Als je op een categorie drukt, krijg je een overzicht van de transacties binnen die categorie (door op een maand te drukken, worden de transacties van die maand getoond), en een grafiek die je uitgaven in deze categorie vergelijkt met de voorgaande maanden. Zo kun je dus zien of je meer of minder geld uitgeeft in een bepaalde categorie.

In het maandoverzicht wordt onder de uitgaven een vergelijkbaar overzicht getoond met je inkomsten. De functionaliteit van het inkomsten-overzicht is vergelijkbaar met dat van de uitgaven.

ING

Op het moment van schrijven bevat de ING-app nog geen functionaliteit zoals de Rabobank-app. Wel kun je in de ING-app ‘vooruitkijken’. Hiermee krijg je een overzicht te zien van verwachte en geplande transacties. Als je transacties hebt geagendeerd, zie je die terug in het overzicht. Een automatische incasso die elke maand wordt uitgevoerd zie je ook staan. Zo kun je zien of er nog genoeg geld op je rekening staat om de betalingen uit te voeren.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

ABN Amro (Grip)

Grip: inzicht in je inkomsten en uitgaven
Overzicht in Grip

De app Grip van ABN Amro is echt een aanrader. Het fijne aan de app is bovendien, dat deze ook gebruikt kan worden door klanten van andere banken. Momenteel kun je rekeningen van ABN Amro, Rabobank, ING, SNS, ASN, Bunq, ICS en Regiobank toevoegen aan de applicatie. Dit gaat heel makkelijk, Grip stuurt je naar de bankieren-app van de bank waarvan je een rekening wil toevoegen, je geeft toestemming, en vervolgens opent Grip, die de gegevens voor je gaat analyseren.

Eenmaal geanalyseerd, beschik je ineens over een enorme hoeveelheid toegankelijke data over je uitgaven en inkomsten, en indien je gebruik maakt van meerdere banken, komen de gegevens hier mooi samen in één app.

Net zoals in de Rabobank-app, zie je je uitgaven terug in een overzicht, Grip toont de verhouding tussen de verschillende categorieën een stuk duidelijker, en categoriseert elke transactie ook automatisch. Soms is het voor Grip echter niet mogelijk om een transactie in de juiste categorie in te delen, in dit geval kun je dit handmatig doen. Grip zal je hier zelf op wijzen middels een melding: ‘verbeter categorisatie’. Naarmate de tijd vordert zal Grip beter worden in het categoriseren van je uitgaven.

Inzoomen op een categorie (Grip)
Inzoomen op een categorie (Grip)

Door op een categorie te drukken, zoom je als het ware in. In de schermafbeelding zie je de details van de categorie ‘wonen’, die is onderverdeeld in bijvoorbeeld uitgaven aan je hypotheek, belastingen, energie en water, en telecom. Als je op een subcategorie drukt, worden de transacties die hieronder vallen getoond.

Grip geeft je bovendien inzicht in je inkomsten en uitgaven over tijd, via de knop ’tijdlijn’. Hier zie van de afgelopen maanden een grafiek en statistieken, over je saldo. Van hieruit kun je filteren en bijvoorbeeld transacties weergeven over een bepaalde periode, zoals de afgelopen 6 of 12 maanden. De app laat je zien of je regelmatig geld te kort komt, en in het rood staat.

Grip is erg volledig, en biedt een verbluffende hoeveelheid informatie over je transacties. Het grote voordeel van Grip is dat je de gegevens van al je rekeningen op één plek kunt tonen. Hoewel het handig is om in de Rabobank-app een soortgelijk overzicht te hebben, geeft het een vertekend beeld van je financiën als je bij meerdere banken bankiert.

Revolut

Budgetteren met Revolut
Budgetteren met Revolut

De grote bekende banken krijgen tegenwoordig steeds meer concurrentie van moderne, online concurrenten. Een bekend Nederlands voorbeeld is Bunq, dat bankieren wil veranderen en versimpelen. Revolut is ook zo’n soort bank, Revolut bestaat alleen online, en is gratis.

Binnen een paar minuten kun je bij Revolut een bankrekening openen, gewoon met je telefoon, zonder papierwerk. Daarna kun je virtuele betaalpassen aanmaken om mee te betalen, of een fysieke betaalpas aanvragen. De app van Revolut biedt ingebouwde budgetting (en veel meer!).

Je kunt je Revolut-rekening opwaarderen met je credit card of met bijvoorbeeld Apple Pay. Daarna kun je het geld direct besteden met je Revolut-betaalpas, of overmaken naar vrienden die ook Revolut gebruiken.

Maandbudget instellen (Revolut)
Maandbudget instellen (Revolut)

Grip, en de overzichten bankieren-apps, zijn vrij passief. Ze geven je inzicht, en that’s it. Ook Revolut biedt je de statistieken en overzichten die de andere apps hebben, maar komt met een handige extra mogelijkheid: Revolut laat je budgetten instellen per categorie, waarna je een melding krijgt als je in de buurt van het budgetlimiet komt. Vervolgens komt de app met allerlei statistieken, zoals je gemiddelde uitgave binnen een budget per dag, schattingen voor de toekomst, en het percentage van de uitgaven in een bepaalde categorie ten opzichte van je totaal aan uitgaven.

In je overzicht zie je bovendien hoeveel je nog te besteden hebt per budget. Zo kun je jezelf in toom houden als je wéér een koffie op het station wil kopen, maar je budget voor de rest van de maand bijna op is.

Lijkt een bankrekening bij Revolut je handig? Het is gratis en binnen een paar minuten heb je een bankrekening en kun je beginnen met budgetteren.


Beperkingen

De omschreven apps helpen je snel op weg om een vrij basaal inzicht in je bestedingspatroon te krijgen. Er geldt echter één belangrijke beperking: bij een goede administratie hoort ook inzicht in je spaarrekeningen, beleggingen, vastgoed en andere bezittingen, en dat inzicht ga je hier op dit moment niet mee krijgen.

Wil je een echt volledig overzicht, dan zou je toch kunnen overwegen om een Excel-sheet te gaan bijhouden, of software aan te schaffen waarmee dit wel kan.

Delen: