Budgetteren modaal

Dit is een bijdrage van Ik ben Jan Modaal

Ik ben Jan Modaal is een blog over persoonlijke financiën, geldzaken en financiële vrijheid. Daarnaast is Jan Modaal ook de ontwikkelaar van Money Game: de leukste en makkelijkste manier om je geldzaken te regelen.

‘Budgetteren is alleen nodig wanneer je heel weinig verdient,’ hoorde ik laatst iemand zeggen. Een begrijpelijke opmerking, aangezien budgetteren vooral wordt geassocieerd met schulden en minima. Het opstellen van een budget is echter ook een goed plan wanneer je wél een (boven)modaal inkomen hebt.

Een budget is niet alleen om te besparen

Een budget is eigenlijk niks meer of minder dan een vooraf vastgesteld bedrag dat je (maximaal) wilt gaan uitgeven. Dat bedrag hoeft niet per definitie laag te zijn. Als jij vaststelt dat je elke maand €1.000 euro wilt uitgeven aan luxe etentjes, dan is dat ook een budget. Door vooraf bedragen vast te stellen wordt het veel makkelijker om jouw financiën te plannen en zal je automatisch ook meer geld gaan overhouden. Zie het hebben van een budget als slim voorsorteren: door vooraf te bepalen waar jouw geld naartoe zal gaan, weet je zeker dat het niet de verkeerde afslag zal nemen.

Een budget is niks meer of minder dan een vooraf vastgesteld bedrag dat je (maximaal) wilt gaan uitgeven.

Ik ben Jan Modaal

Het gaat er niet om hoeveel je verdient

Veel mensen voelen zich relatief veilig, omdat ze een goed inkomen hebben. Een goed inkomen is echter geen garantie voor een financieel stabiel leven. Ook Jan Modaal kan financiële tegenvallers hebben en ook Jan Modaal ligt regelmatig wakker van geldzorgen. Steeds meer Nederlanders leven van loonstrook tot loonstrook, wat eigenlijk betekent dat je slechts één misstap verwijdert bent van financiële misère. Het gaat er niet om hoeveel je verdient, maar hoeveel je overhoudt. Ook Jan Modaal doet er goed aan om meer geld over te houden. Een budget kan daar bij helpen.

Advertentie - Lees hieronder verder

We zijn kwetsbaarder dan we denken

De huidige coronacrisis heeft ons duidelijk gemaakt dat we financieel veel kwetsbaarder zijn dan we dachten. Het veilige gevoel van een vast contract blijkt ongegrond te zijn wanneer een bedrijf onverwachts failliet gaat. Het afgelopen jaar waren veel bedrijven genoodzaakt om de werkzaamheden te staken en/of om personeel te ontslaan. Ook bedrijven die normaal gesproken juist op volle toeren zouden draaien. Zekerheid is niet gegarandeerd, dus zorg ervoor dat je ook met minder geld rond kan komen in geval van nood. En ja, het opstellen van een budget helpt daar zeker bij.

Budgetteren voor je toekomstplannen

De meesten van ons hebben mooie plannen en dromen voor de toekomst. Geld sparen, een huis kopen, een eigen bedrijf starten, schulden afbetalen, nieuwe studie volgen, wat je ook maar in gedachten hebt. Deze dromen worden veel sneller werkelijkheid wanneer je een goed overzicht hebt van jouw inkomsten en uitgaven. Met een goede planning blijft er immers meer geld over om jouw dromen te verwezenlijken. Met andere woorden: met een budget zorg jij ervoor dat jouw dromen eerder zullen uitkomen.

Budget met een modaal inkomen

Kortom: het hebben van een budget is ook gunstig voor mensen met een modaal inkomen. Het zorgt ervoor dat je veel makkelijker kunt plannen, dat je veel meer geld zal overhouden en dat jouw financiële situatie zal verbeteren. En wie weet, misschien kun jij binnenkort jouw dromen wel financieren. 😉

Dit artikel is een bijdrage van Ik ben Jan Modaal . Heb jij verstand van financiën en wil je ook een artikel schrijven voor MoneyMeister? Stuur dan een bericht.
Delen: