Inmiddels is de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo ook in Nederland een begrip. Het eveneens Japanse Kakeibo begint ook voet aan de grond te krijgen in Nederland en helpt je met sparen en besparen.

Japanners zijn de expert als het gaat om een gedisciplineerd, opgeruimd en gestructureerd leven. Het zal je dan ook niet verbazen dat ze ook goed met geld om kunnen gaan. In 1904 vond de Kakeibo-methode het levenslicht, bedacht door de journalist Motoko Hani. Zij was de eerste vrouwelijke journalist van Japan.

Wat is Kakeibo?

De letterlijke vertaling van Kakeibo is ‘huishoudboekje’, waarin het registreren van je inkomsten en uitgaven centraal staat. Je kunt het boekje kopen, maar je kunt zelf ook een spreadsheet maken of een simpel schriftje gebruiken. Kakeibo spreek je overigens uit als ka-ke-bo.

Kakeibo dwingt je min of meer om over je uitgaven na te denken, waardoor je minder uit gaat geven én meer gaat sparen. Bij de Kakeibo-methode creëer je namelijk een budget, gebaseerd op je inkomsten, vaste lasten, en spaardoel. Wat er overblijft kun je uitgeven.

Advertentie - Lees hieronder verder

Hoe werkt Kakeibo?

De makkelijkste manier om met Kakeibo te beginnen is met doorlopen van een stappenplan. Dus, pak je schriftje of spreadsheet erbij, en doe mee.

Stap 1 – Inkomsten

Voordat je geld uit kunt geven heb je natuurlijk een inkomen nodig. Pak je loonstrookje erbij (of kijk in internetbankieren) en schrijf je inkomen op. Ook vaste toeslagen zoals zorg- of huurtoeslag kun je hierbij noteren. Het totaal van je inkomsten en toeslagen is het inkomen waarmee je gaat rekenen.

Stap 2 – Vaste lasten

Je kunt je uitgaven verdelen in variabele uitgaven en vaste lasten. De vaste lasten komen elke maand terug, dus die schrijf je nu op. Onder vaste lasten vallen bijvoorbeeld de huur of hypotheek, verzekeringen, energie, telefoon, en internet. Ook hierbij kun je gebruik maken van internetbankieren, als je het niet allemaal precies weet.

Stap 3 – Bestedingsruimte

Als je de vaste lasten van je inkomen aftrekt blijft je bestedingsruimte over. Hiervan doe je alle variabele uitgaven, zoals bijvoorbeeld de boodschappen, een lunch in de stad, treinkaartjes, verjaardagscadeautjes en koffie op het station.

Stap 4 – Je spaardoel

Bedenk hoeveel je deze maand wil sparen. Zorg er wel voor dat je spaardoel realistisch is. Als je normaal gesproken net rond komt, zul je nu niet ineens vierhonderd euro over kunnen houden. Tegelijkertijd mag je spaardoel ook best wel een beetje ambitieus zijn, zodat je een beetje uitgedaagd wordt.

Kakeibo zorgt ervoor dat je echt gaat nadenken over je uitgaven: moet of wil je die uitgave doen?

De basis van Kakeibo

Stap 5 – Bestedingsruimte per week

Trek vervolgens je spaardoel af van de eerder berekende bestedingsruimte in stap 3. Het bedrag dat overblijft is het bedrag dat je elke maand uit kunt geven. Om het overzichtelijk te houden, deel je dit bedrag door het aantal weken van de maand zodat je weet hoeveel je per week uit kunt geven.

Om niet in de verleiding te komen teveel uit te geven, kun je het bedrag van je spaardoel nu direct overboeken naar een spaarrekening.

Stap 6 – Bijhouden

Vanaf nu ga je je uitgaven bijhouden in je kakeibo. Als je er elke dag even kort voor gaat zitten, kost het bijna geen moeite. Je kunt het jezelf makkelijk maken door er een vast moment in je dag van te maken, bijvoorbeeld elke dag na het avondeten, of voordat je naar bed gaat. Deel elke uitgave in één van de volgende categorieën in:

  • Survival
    Dit zijn je eerste levensbehoeften. Hieronder vallen bijvoorbeeld de boodschappen, uitgaven voor (openbaar) vervoer, en gezondheidszorg.
  • Optioneel
    Dit zijn optionele uitgaven zoals kleding, uitgaan, en uit eten gaan.
  • Cultureel
    Onder cultureel vallen uitgaven voor bijvoorbeeld films, boeken, muziek, en tickets voor het museum.
  • Extra
    De laatste categorie is extra: uitgaven zoals verjaardagscadeautjes, reparaties, of een nieuwe koekenpan vallen hier onder.
Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Stap 7 – Bijsturen

Het bijhouden en categoriseren van je uitgaven zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in je geldstroom. Kijk na de eerste maand eens waar je geld heen gaat, en of je bijvoorbeeld kunt bezuinigen op een bepaalde categorie. Zeker als je je kakeibo al langere tijd bijhoudt, wordt het uitdagend om beter te presteren dan de maand er voor.

Als je op het punt staat om een uitgave te doen, bedenk jezelf dan: moet of wil ik deze uitgave doen. Dat je moet lunchen staat vast, maar dit kan thuis met een broodje kaas (goedkoop), maar dit kan ook in een restaurant (duur). Elke uitgave die je doet onderwerp je aan deze check, en je zult zien dat je andere keuzes gaat maken.

Bovendien is het handig om per categorie bij te houden hoeveel je in totaal aan die categorie uitgeeft elke maand. Als je een groot bedrag aan de categorie ‘optioneel’ uit geeft, dan is er zeker winst te behalen.

Spaardoel gehaald?

Als je binnen het budget van stap 5 blijft, betekent dit dat je je spaardoel gehaald hebt. Deze zit immers al verwerkt in de berekening van je budget. Heb je je spaardoel gehaald? Dan kun je jezelf nog meer uitdagen door het spaardoel voor de volgende maand te verhogen. Mocht je het niet gehaald hebben: volgende keer beter. Hoe langer je dit doet, hoe beter het gaat.

Delen: