Vivid - Cashback bankrekening

Vivid biedt een gratis bankrekening en handige app waarmee je makkelijk je bankzaken doet, inzicht krijgt in je uitgaven, en kunt investeren in aandelen en cryptovaluta. Bovendien biedt Vivid veel cashbacks als je bij bepaalde winkels betaalt met je Vivid-betaalpas.

Pluspunten

  • Gratis (Duits) IBAN
  • Gratis Visa-betaalpas
  • Cashbacks op online en offline uitgaven
  • Gedekt door depositogarantiestelsel
  • Apple Pay en Google Pay ondersteuning

Minpunten

  • Geen Maestro-pas
  • Geen ondersteuning voor iDeal
  • Geen Nederlandse klantenservice

De fintech banken schieten als paddenstoelen uit de grond. Na bijvoorbeeld Revolut, N26, en OpenBank maken we in dit artikel kennis met Vivid Money. Vivid onderscheid zich van de andere fintech banken door hun cashback-programma, waarmee je geld terug krijgt bij bepaalde aankopen.

Wat is Vivid

Vivid is onderdeel van de in 2015 opgerichte Duitse bank Solarisbank. Deze bank heeft een banklicentie en hiermee is je geld bij Vivid tot €100.000 gedekt onder het Europese depositogarantiestelsel. Vivid heeft geen fysieke vestigingen of online bankieren-omgeving: alles gebeurt in de mobiele app.

Betalen met Vivid

In principe kun je met een bankrekening bij Vivid hetzelfde als met elke andere bankrekening: betalen in zowel online- als offline winkels en geld ontvangen en overboeken naar anderen.

Visa-betaalkaart

Om te betalen krijg je in de eerste plaats de beschikking over een fysieke Visa-betaalkaart. Deze wordt in Nederland nog niet overal geaccepteerd, maar de hoeveelheid winkels die deze manier van betalen accepteert neemt wel toe (Albert Heijn accepteert bijvoorbeeld geen creditcards zoals Visa – maar supermarktketen Lidl wel). De Visa-betaalkaart wordt gratis thuisbezorgd als je saldo boven de €200 is, anders betaal je €9.90 verzendkosten.

Apple Pay en Google Pay

Naast een fysieke betaalkaart kun je ook virtuele betaalkaarten aanmaken. Deze kun je gebruiken om online mee te betalen. Daarnaast voeg je de virtuele betaalkaart makkelijk toe aan Apple Pay en Google Pay zodat je er ook in de winkel mee kunt afrekenen. In feite hoef je dus geen fysieke betaalkaart aan te vragen.

Aandelen en crypto

Naast je dagelijkse bankzaken kun je bij Vivid investeren in aandelen en cryptovaluta. Je hebt keuze uit een groot aanbod van aandelen en ETF’s op Europese en Amerikaanse beurzen.

Pockets

Binnen de Vivid-app maak je gebruik van pockets. Deze pockets representeren een bankrekening en hebben allemaal een eigen (Duits) IBAN. Je kunt maximaal 15 pockets maken binnen je Vivid-account. Je geeft een pocket een naam, en kunt deze zo gebruiken voor verschillende doelen, zo fungeren ze in feite als ‘spaarpotjes’. Ook de aandelen en cryptovaluta binnen de app bevinden zich in een pocket.

Vivid: Pockets

Gedeelde pocket

Je kunt bovendien gebruik maken van gedeelde pockets. Zo kun je samen met vrienden en familie die ook gebruik maken van Vivid geld beheren in een pocket. Door de app toegang te geven tot je contacten of handmatig een telefoonnummer in te voeren deel je een gedeelde pocket met een ander persoon.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Budgetteren

De app categoriseert je uitgaven automatisch waardoor je in het Analytics-gedeelte van de app een overzicht van je uitgaven kunt zien. Zo krijg je inzichtelijk waar je je geld aan uitgeeft. Ook kun je limieten instellen per categorie, zodat je gewaarschuwd wordt als je teveel geld uitgeeft aan bijvoorbeeld uit eten gaan of boodschappen doen. Dit werkt vergelijkbaar met het budgetteren met de app van Revolut.

Cashback-programma

Een interessante functie van Vivid is het cashback-programma. Hiermee krijg je bij bepaalde aankopen geld terug. Bij het standard account van Vivid krijg je maximaal €20 per maand terug aan cashbacks. Er is een wisselend aanbod van aankopen waar je een cashback voor kunt ontvangen. In sommige gevallen loopt het percentage dat je terugkrijgt op tot wel 10%.

Vivid: Cashbacks

Stock rewards

Je kunt ervoor kiezen om je cashbacks in euro’s te ontvangen, maar je kunt ook kiezen voor stock rewards. Je cashbacks worden dan uitbetaald in (fractionele) aandelen. Je kunt zelf kiezen in welk aandeel of ETF de cashbacks geïnvesteerd moeten worden. In mijn geval heb ik gekozen voor het aandeel Ahold Delhaize, zoals je kunt zien in onderstaande screenshot.

Vivid: Stock Rewards

Vivid Prime

Als je Vivid Prime gebruikt (€9.90 per maand – eerste maand gratis) krijg je maximaal €100 per maand terug aan cashbacks. Daarnaast heb je de beschikking over een aantal andere voordelen zoals tot €1.000 per maand contant opnemen zonder toeslag. Ook krijg je een cashback van 0.1% over al je uitgaven en kun je zonder toeslag in cryptovaluta handelen.

Super deals

Als je vrienden uitnodigt krijg je de beschikking over super deals. Als je bij deze winkels geld uitgeeft, krijg je hoge cashbacks. Op het moment van schrijven krijg je bij de Aldi bijvoorbeeld een cashback van 7%, en bij de Zara zelfs 13%.

Vivid: Super Deals

Vergelijking tussen standard en prime

In onderstaande tabel vind je de tarieven en eigenschappen van zowel het standard- als prime account.

StandardPrime
Kosten per maandGratis€9.90
Virtuele creditcardGratisGratis
Contant geld opnemen per maand (zonder toeslag)*€200€1000
Cashback-limiet per maand€20€100
Cashback op alle uitgaven0.1%
Aantal verschillende valuta40107
Kosten voor crypto handelen1 gratis transactie per maand
daarna 1%
Gratis
Vivid: vergelijking standard en prime

*Een minimum van €50 per transactie. Anders 3% toeslag met een minimum van €1.

Delen: