Op de meeste plaatsen in de wereld kun je niet zonder bankrekening. Je salaris wordt er gestort, en je doet er je betalingen mee. Onder meer door de lage spaarrentes vinden steeds meer mensen het vervelend dat ze voor hun bankrekening moeten betalen. Elke maand gaat dit toch al gauw om een paar euro.

De laatste jaren ontstaan er steeds meer fintech-bedrijven (fintech is een samentrekking van financial en technology, het gaat dus om bedrijven die innovatieve financiële producten en diensten op de markt brengen), die een betaalrekening aanbieden. Soms als onderdeel van een bestaande bank, soms zelfstandig.

Het mooie van deze zogeheten challenger banks, is dat je niet naar het bankkantoor hoeft om een betaalrekening af te sluiten, dit doe je simpelweg in een mobiele app of op een website, en een paar dagen later krijg je je betaalkaart thuisgestuurd (daar moet je vaak eenmalig een klein bedrag voor betalen). Ook de identificatie gaat volledig digitaal, vaak door het maken van een foto van jezelf met je paspoort.

Update: vandaag kondigden ING en Rabobank aan een kwart van hun kantoren te sluiten, omdat klanten steeds meer digitaal doen.

Deze banken bieden hun dienstverlening gratis aan, maar moeten natuurlijk ergens hun geld mee verdienen. Dit doen ze door bijvoorbeeld niet-euro betalingen, grootverbruikers of het contant opnemen van geld te belasten.

De gratis bankrekeningen en hun mogelijkheden

Er zijn enorm veel van deze nieuwe digitale banken te vinden tegenwoordig. In dit artikel lichten we er een aantal uit die de Nederlandse markt bedienen (waarbij het bijvoorbeeld belangrijk is dat je een Maestro-betaalpas kunt krijgen, omdat dat het meest gebruikte betaalmiddel in Nederlandse winkels is).

RevolutN26OpenBankMoneyou Go
Prijs€0€0€0€0
Instant payments
IBANVK LitouwsDuitsSpaansNederlands
iDeal betalingen
Depositogarantiestelsel
Apple Pay
Google PayBeperktBeperkt
Beheren via app
Beheren via website
Maestro pinpas
Debit Visacard
Debit Mastercard
Virtuele Visa- of Mastercard
Geen koersopslag bij vreemde valuta
Laatst bijgewerkt: 04-05-2021

Revolut

Maandbudget instellen (Revolut)
Maandbudget instellen (Revolut)

Revolut noemden we eerder al in een artikel over budgetteren en komt uit het Verenigd Koninkrijk. De mobiele app van Revolut beschikt over allerlei handige mogelijkheden, waaronder dus het maken van potjes voor je uitgaven, maar ook virtuele (VISA) betaalkaarten en reisverzekeringen.

Je kunt in de app instellen dat zodra je Nederland verlaat, de reisverzekering automatisch aan gaat. Als je vervolgens weer terug in Nederland bent, stopt de reisverzekering ook automatisch.

Revolut werkt op basis van prepaid. Je dient dus eerst je Revolut-account op te laden met geld, bijvoorbeeld met je creditcard of bankoverschrijving. Het nadeel van een prepaid-kaart is dat deze niet altijd wordt geaccepteerd als borg, bijvoorbeeld bij het huren van een auto in het buitenland.

Een ander nadeel van Revolut is, dat je geld niet beschermd wordt onder het depositogarantiestelsel.


N26

Deze digitale bank komt uit Duitsland, daarom krijg je er een Duitse IBAN-rekening. Ook bij N26 kun je een Maestro-betaalpas aanvragen, al moet je dan wel eerst €100 op je N26-rekening zetten.

In de app van N26 worden je uitgaven automatisch gecategoriseerd, daarnaast kun je gebruik maken van “Spaces”. Dit zijn in feite potjes waar je een spaardoel aan kunt hangen, en waar je vervolgens geld in kunt storten. Je kunt bovendien Spaces met elkaar delen, zo kun je samen met maximaal tien personen geld in een bepaalde Space delen.

Omdat N26 een Duitse banklicentie heeft, geldt in geval van een faillissement een wettelijke garantie tot €100.000, dezelfde dekking als in Nederland.


Openbank

De grote Spaanse bank Santander probeert ook mee te doen met de digitale revolutie op het gebied van bankieren, en heeft Openbank in het leven geroepen. Sinds kort kun je ook in Nederland en betaalrekening openen bij Openbank.

Een verschil met Revolut, N26 en MoneYou Go is dat je bij Openbank wel een koersopslag betaalt als je een betaling doet in vreemde valuta. De betaalrekening met een Spaanse IBAN en Maestro-betaalpas zijn echter wel echt gratis.

Net als voor N26, geld ook bij Openbank een garantie tot €100.000 op je tegoed, omdat Openbank een (in dit geval Spaanse) banklicentie heeft.


Moneyou Go

Er is ook een Nederlandse gratis bankrekening: Moneyou Go. Moneyou is een dochter van ABN Amro en valt daarmee onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Een groot voordeel is dat je met Moneyou Go als enige van de besproken banken iDeal-betalingen kunt doen.

Moneyou Go biedt verder net als de andere aanbieders het maken van potjes voor je spaardoelen. In de app kun je aan elk potje een leuke afbeelding toevoegen, om je te motiveren en de app een persoonlijk tintje te geven.


Is een gratis bankrekening een volwaardige vervanger?

Er zijn genoeg aanbieders die een gratis betaalrekening aanbieden, vaak betaal je alleen eenmalig een klein bedrag voor het aanvragen van een fysieke betaalpas en voor bepaalde services. Maar is dit daadwerkelijk een goede vervanging voor je reguliere bankrekening?

iDeal

Helaas biedt alleen Money Go de mogelijkheid aan om met iDeal te betalen, en dat is voor veel Nederlanders toch wel een must, gezien hoe vaak we online shoppen.

Reizigers

Als je veel reist en met vreemde valuta betaald, is Revolut een aanrader. Naast dat je op een Revolut-rekening veel verschillende valuta kunt aanhouden, kun je door de gunstige wisselkoersen voordelig betalingen doen buiten de eurozone.

Conclusie

Een echte vervanger voor je reguliere bankrekening zijn de digitale banken met een gratis betaalrekening nog niet, over het algemeen willen Nederlanders hun bankzaken onder één dak regelen, zoals bijvoorbeeld betalen, sparen, lenen, en verzekeren. Ook het gemis aan online betalen met iDeal zal veel mensen weerhouden volledig over te stappen. Bovendien hebben banken als ING hun mobiele apps aanzienlijk verbeterd de laatste tijd.

Momenteel zullen de gratis bankrekeningen dus vooral een leuke aanvulling zijn op je bestaande rekeningen. Handig voor mensen die veel reizen, samen willen sparen, of die gewoon vooraan willen zitten bij de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Delen: