Gasprijs

De hoge gasprijs komt hard aan in Nederland, zowel huishoudens als bedrijven gaan het merken. En flink ook. Hoewel je de gevolgen van de stijging niet geheel teniet kunt doen, kun je met deze tips proberen de gasrekening iets omlaag te krijgen.

Volgens de Rabobank valt de gasrekening in het slechtste geval €900 hoger uit. Dat is bovenop de €1500 die de meeste consumenten nu al per jaar betalen.

In sommige gevallen ontbinden energieleveranciers zelfs contracten, dus ook als je je energietarief voor bijvoorbeeld één of drie jaar hebt vastgezet loop je het risico geraakt te worden door de prijsstijging. Mocht je een variabel contract hebben met een energieleverancier, kijk dan eens goed naar wat je nieuwe tarief wordt en overweeg om over te stappen.

Zet de verwarming ‘s nachts niet helemaal uit

Je denkt misschien dat je energie bespaart door de verwarming ‘s nachts helemaal uit te draaien, maar dit blijkt niet zo te zijn. Het is beter om de verwarming op een graad of 15 te zetten, zodat je ‘s ochtends niet je hele huis opnieuw hoeft te verwarmen.

Plaats tochtstrips

Het is natuurlijk zonde als de warmte die je opstookt naar buiten of andere ruimtes die niet verwarmd hoeven te worden (zoals bijvoorbeeld de hal of bijkeuken) ontsnapt. Kijk eens of de deuren die hier naartoe leiden wel goed afsluiten. Bij de action koop je voor een prikkie tochtstrips, die ervoor zorgen dat je warmte niet meer via kieren kan ontsnappen.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Doe de verwarming uit in de slaapkamer

Heb je de verwarming aan in de slaapkamer? Zonde! Je komt er toch alleen maar om te slapen en je duikt dan direct onder de warme deken.

Breng radiatorfolie aan

De warmte die een radiator afgeeft straalt ook naar de achterkant van de radiator, en verdwijnt dus in de muur. Door achter de radiator radiatorfolie aan te brengen, behoud je deze warmte en hoef je dus minder te stoken. Bovendien is radiatorfolie niet duur en is het een eenmalige uitgave, dus dit verdien je vanzelf weer terug.

Zet je thermostaat een graad lager

Je zult misschien denken dat dit vrijwel niet helpt, maar je verwarming een graad lager zetten bespaart je zo’n 7% op je stookkosten.

Schaf een waterbesparende douchekop aan

Een waterbesparende douchekop doet niks af aan fijn douchen, maar helpt je wel om flink te besparen. Omdat je minder water gebruikt tijdens het douchen, hoef je ook minder water te verwarmen. Dat helpt je om minder te stoken en het bespaart nog water ook.

Advertentie - Lees hieronder verder

Neem een HR-ketel

Als je nog gebruik maakt van een oude CV-ketel dan gebruik je onnodig veel energie. De nieuwe generatie HR-ketels helpen je om zo’n 10% te besparen. Mocht de aanschaf van een nieuwe ketel een te grote uitgave zijn, dan kun je ook een nieuwe ketel huren voor een klein bedrag per maand.

Isoleer je leidingen

Het net opgewarmde water wordt door leidingen door je huis vervoerd – mogelijk zelfs door koude, onverwarmde ruimtes. Tijdens deze reis naar bijvoorbeeld radiatoren en andere gebruikers van het warme water koelt het water dus weer af. Met buisisolatie isoleer je je CV-leidingen. Deze isolatie breng je eenvoudig zelf aan en is goedkoop om aan te schaffen.

Zet je verwarming eerder uit

Als je om 22:00 naar bed gaat dan kun je je thermostaat gerust al om 21:00 naar beneden draaien. Je woonkamer koelt dan niet ineens zo af dat het niet meer comfortabel is.

Hoe bespaar jij op je gasrekening?

Bespaar jij al op je gasrekening? Laat in de reacties jouw beste tips achter.

Delen: