Een technische analyse van een aandeel doe je op basis van een aantal indicatoren. De RSI (Relative Strength Index) is een veelgebruikte indicator die je bovendien niet alleen bij het handelen in aandelen kunt toepassen, maar ook bij Forex-trading en cryptocurrency. In dit artikel leer je hoe je de RSI berekent en toe kunt passen bij een technische analyse.

Wat is de Relative Strength Index?

De Relative Strength Index – over het algemeen aangeduid met de afkorting RSI-, is een momentum indicator waarmee je koop- of verkoopmomenten kunt bepalen. In feite breng je met de RSI-indicator het enthousiasme van de markt in kaart: je meet de richting en snelheid van een aandeel over een bepaalde periode. De RSI laat zien of een aandeel overbought of oversold is, en wanneer dit gebeurt kan de koers van richting gaan veranderen.

De RSI berekenen

De RSI wordt standaard berekend over een periode van 14 dagen en is te berekenen met de volgende formule: RSI = 100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling)). In deze formule dien je de gemiddelde stijging en gemiddelde daling in te vullen. De uitkomst is altijd een getal tussen de 0 en 100.

RSI = 100 / (1 + (gemiddelde stijging / gemiddelde daling))

De formule om de RSI te berekenen

In dit voorbeeld gaan we uit van een periode van 7 dagen. De gemiddelde stijging en daling bereken je door de slotkoers van elke dag te vergelijken met de slotkoers van de dag ervoor. Je telt de som van alle stijgingen bij elkaar op. Hetzelfde doe je voor de dalingen. In onderstaande tabel zie je het totaal van de stijgingen en dalingen over de voorgaande periode van 7 dagen bij dag 7. De RSI over de periode is 52,63. De RSI op dag 8 (over de periode van dag 2 tot en met 8) is in dit voorbeeld 40,82.

DagSlotkoersStijgingDalingTotaal stijgingTotaal daling1 + stijging/dalingRSI
120
2222
3253
4232
5221
6148
719510111,9052,63
824616112,4540,82
922214132,0748.30
102421313250,00
Berekenen RSI: stijging en daling in een tabel
Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

De RSI toepassen

Nu duidelijk is hoe je de RSI kunt berekenen, is het tijd om te leren hoe je de RSI kunt toepassen. De voornaamste toepassing van de RSI is als koop- en verkoopindicator en voor trendindicatie.

Koop- en verkoopindicator

Wanneer de RSI boven de 70 is, is dit een overbought signaal. Dit betekent dat de kans reëel is dat de koers op korte termijn weer gaat dalen. Als de RSI onder de 30 is, is dit juist een oversold signaal, en dit betekent precies het tegenovergestelde: de koers zou op korte termijn wel eens kunnen gaan stijgen.

Het spreekt voor zich dat je een aandeel op een lagere koers wilt kopen om deze vervolgens te verkopen op een hogere koers. Daarom geldt overbought als een verkoopsignaal (de prijs zal namelijk gaan dalen), en geldt oversold als koopsignaal (de prijs zal namelijk gaan stijgen).

RSISignaal
70 – 100Overbought: verkoopsignaal
0 – 30Oversold: aankoopsignaal

Trendindicatie

Naast de functie als koop- en verkoopindicator kun je de RSI ook gebruiken voor trendindicatie. Wanneer de RSI lang boven de 50-lijn blijft, is er sprake van een opwaartse trend. Tegelijkertijd is er sprake van een neerwaartse trend als de RSI de 50-lijn naar beneden kruist.

RSI kruist 50
RSI kruist 50

RSI divergentie

Van RSI divergentie is sprake als de RSI niet overeenkomt met de trend van de koers, dit kan betekenen dat de trend om gaat slaan.

RSI divergentie is te onderscheiden in positieve en negatieve divergentie, in het geval van positieve divergentie betekent dit dat de RSI stijgt, maar de koers daalt. Dit kan duiden op een aanstaande bodem of trendomkeer omdat de kracht van de neerwaartse beweging afneemt. Negatieve divergentie is precies het tegenovergestelde.

Combineren met andere indicatoren

De RSI is slechts één van de vele indicatoren die je kunt gebruiken voor een technische analyse. Het is dus niet zo dat je enkel op basis van RSI signalen voldoende informatie hebt. Het is aan te raden om de RSI signalen te combineren met andere indicatoren die gebruikt worden voor een technische analyse.

Zelf beleggen

Ik beleg zelf bij DEGIRO. Hier kun je zelfstandig handelen op de beurs en aandelen en ETF’s kopen en verkopen. De kennis die je nu hebt over de Relative Strength Index kun je dus direct toepassen!

Bij deze bekroonde online broker kun je zelf beleggen op bekende beurzen in onder meer Amsterdam, Brussel, Frankfurt, Londen, en de Verenigde Staten. Middels het online platform dat zowel met je webbrowser als met de mobiele app te gebruiken is heb je 24 uur per dag toegang tot je beleggingen.

Lijkt het je wat om ook te beginnen met beleggen?


Let op: met beleggen kun je je inleg verliezen.
Delen: