In vastgoed beleggen is voor veel beleggers interessant: over het algemeen neemt vastgoed door de jaren heen toe in waarde, en opbrengsten uit bijvoorbeeld het verhuren van je vastgoed zijn vaak hoog. Echter is beleggen in vastgoed ook risicovol en vraagt om veel geregel. Dat kan makkelijker: met REIT’s.

Wat is een REIT?

REIT staat voor Real Estate Investment Trust. Een REIT is een bedrijf dat vastgoed bezit en ontwikkelt, en daar (huur)inkomsten uit haalt. Er zijn REIT’s die op de beurs worden verhandelt, en andere niet. Dit artikel gaat over de REIT’s die op de beurs worden verhandelt; in feite dus gewoon vastgoedfondsen.

In Nederland zijn REIT’s niet heel gebruikelijk, in België al wat meer, maar op de beurs vind je vooral Amerikaanse REIT’s. Dit heeft voor een deel te maken met de belastingregels in de Verenigde Staten, die voor REIT’s nogal gunstig uitpakken. Als een REIT namelijk minimaal 90% van de winst uitkeert aan de aandeelhouders (dividend), hoeft het fonds geen vennootschapsbelasting te betalen.

REIT’s richten zich vaak op een bepaald soort vastgoed: winkelcentra, kantoorpanden, woningen, ziekenhuizen, of infrastructuur. Op die manier kun je zelf kiezen waarin je investeert. Als jij denkt dat investeren in woningen helemaal booming wordt, dan investeer je in een REIT met vooral woningen. Ook zijn er REIT’s die zich op meerdere soorten vastgoed tegelijk richten.

Eisen voor REIT’s

Voordat een bedrijf zichzelf een REIT mag noemen, moet worden voldaan aan een aantal voorwaarden, waaronder (maar niet beperkt tot):

  • De assets van het bedrijf moeten voor minimaal 75% bestaan uit vastgoed.
  • Het bedrijf bestaat uit minimaal 100 aandeelhouders.
  • Maximaal 50% van de aandelen is eigendom van vijf of minder aandeelhouders.

Soorten REIT’s

Er zijn verschillende soorten REITs. Grofweg kun je deze indelen in drie soorten: equity REIT’s, hypotheek REIT’s, en REIT’s die een combinatie zijn van de twee eerder genoemde soorten.

Equity REIT

Equity REIT’s investeren in vastgoed om te verhuren. De inkomsten van deze REIT’s komen dus voornamelijk uit de huuropbrengsten van het vastgoed dat ze verhuren.

Hypotheek REIT (Mortgage REIT)

Zoals de naam al doet vermoeden beleggen deze REIT’s in hypotheken. Deze REIT’s worden ook wel aangeduid als mREIT’s.

Gediversifieerde REIT

Deze REIT bestaat uit een combinatie van verschillende soorten REIT’s. Zo kan bijvoorbeeld de focus liggen op zowel vastgoed voor woningen, als winkelcentra.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Voordelen van REIT’s

Je kunt op meerdere manieren beleggen in vastgoed, zo kun je zelf een pand kopen, opknappen, en vervolgens verhuren. Deze manier van investeren vraagt vaak een behoorlijke som geld als startkapitaal en een hypotheek die je moet afsluiten. Daarnaast loop je als verhuurder risico’s, bijvoorbeeld huurders die niet betalen of die schade maken aan je pand. Ook kan het voorkomen dat je geen huurder kunt vinden voor je pand, terwijl de kosten natuurlijk gewoon doorlopen.

Deze risico’s heb je niet als je belegt in REIT’s. Het is veel laagdrempeliger om in te stappen, dit kan bovendien met kleine bedragen.

Het is niet alleen makkelijker, maar ook de kans op een hoger rendement is groter. Je laat het werk namelijk doen door professionals die ervaring hebben met investeren in vastgoed. Zij weten hoe dit werkt en kunnen ook beter inschatten in welke soorten vastgoed je het beste kunt investeren.

Hoog dividend

REIT’s keren een hoog dividend uit: dit komt omdat zij minimaal 90% van hun inkomsten moeten uitkeren aan de aandeelhouders om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen. Door deze prikkel om flink dividend uit te keren, zijn REIT’s een mooie vorm van passief inkomen.

Hoog rendement

Naast de hoge dividenduitkeringen behaalt een REIT ook een hoog rendement. De afgelopen decennia is de waarde van vastgoed flink gestegen.

Spreiding

Als je investeert in REIT’s spreidt je veel meer dan dat je zelf één of twee panden koopt om te verhuren. REIT’s kunnen vastgoed bevatten op verschillende locaties en in verschillende sectoren. Bovendien zijn REIT’s ook een mooie aanvulling op je beleggingsportefeuille die hierdoor ook meer gespreid wordt.

Hoge liquiditeit

Mocht je zelf een pand in bezit hebben en je wilt dit verkopen, dan kan dat best lastig zijn. Er kan immers veel tijd gaan zitten in het vinden van een nieuwe koper. Omdat een REIT op de beurs wordt verhandelt, kun je veel sneller een REIT kopen of verkopen.

Nadelen van REIT’s

Het investeren in REIT’s heeft naast alle eerder genoemde voordelen ook een aantal nadelen.

Schulden

REIT’s hebben vaak vrij hoge schulden, omdat ze hypotheken gebruiken om hun vastgoed te financieren. Als de rente op deze schulden ineens snel stijgt, kan een REIT in de financiële problemen komen.

Vastgoedwaarde

Zoals je weet kan de waarde van vastgoed tijdens een economische crisis flink dalen. Huizenprijzen dalen en ook de waarde van kantoorpanden kan kelderen.

Dalende koers

Omdat een REIT verhandelt wordt op de beurs kan de koers dalen. Net zoals bijvoorbeeld bij aandelen, obligaties, en ETF’s.

Hoe beleg je in REIT’s?

Omdat REIT’s beursgenoteerd zijn, kun je REIT’s aankopen via een broker. Via een broker kun je bijvoorbeeld direct investeren in een REIT of investeren in REIT ETF’s. Als je goed wilt spreiden, kun je het beste kiezen voor een REIT ETF. Met name als je nog weinig ervaring hebt met beleggen (of er niet teveel naar om wilt kijken), is beleggen in ETF’s aan te raden.

Een voorbeeld van zo’n broker is DEGIRO. Zelf beleg ik ook bij DEGIRO, dat bekend staat om z’n lage tarieven. Je kunt makkelijk met behulp van de mobiele app handelen in onder meer aandelen, obligaties, en ETF’s. Bovendien wordt DEGIRO in Nederland gereguleerd door de AFM en heeft het al 66 internationale awards gewonnen.


Let op: met beleggen kunt je je inleg verliezen.
Delen: