Elk nieuw jaar veranderen een hoop regels en wetten, en dat merk je ook in je portemonnee. Niet elke verandering zal op jou van toepassing zijn, maar een handig overzicht met de belangrijkste veranderingen kan geen kwaad. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Veranderingen per 2021

Ook dit jaar vinden er voornamelijk veel veranderingen plaats in de belastingen. Zo gaat de belasting op arbeid omlaag en daalt ook het eigenwoningforfait, maar stijgt de accijns op brandstof en sigaretten. Ook word er een vliegtaks geïntroduceerd.

Het valt op dat een aanzienlijk deel van de veranderingen gericht zijn op het beperken van milieuschade en investeren in duurzame energie.

Accijns op brandstof

Op benzine, diesel en LPG gaat de accijns omhoog met 1 cent per liter. Ook voor 2023 staat een zelfde verhoging op de planning.

Accijns op sigaretten

De accijns op tabak gaat omhoog. Een pakje van 20 sigaretten wordt per 1 januari 12 cent duurder, en een pakje shag van 50 gram wordt vanaf dat moment 30 cent duurder.

Mocht je overwegen om te stoppen: als je de besparing die roken oplevert gaat beleggen, bouw je een klein fortuin op.

AOW-leeftijd stijgt niet

De AOW-leeftijd stijgt in 2021 niet en blijft 66 jaar en 4 maanden.

Btw-vrijstelling op pakketjes vervalt

Per 1 juli 2021 moeten consumenten btw betalen op al hun online aankopen, dus ook pakketjes van buiten de EU, zoals van bestellingen bij AliExpress uit China. Vanaf dat moment verdwijnt de btw-vrijstelling voor ingevoerde producten met een waarde tot €22.

Verlaging eigenwoningforfait

Het eigenwoningforfait daalt van 0,6% naar 0,5% van de WOZ-waarde van je woning. De huizenprijzen en daarmee ook de WOZ-waarden zijn het afgelopen jaar weer flink gestegen, dus het is maar de vraag of je er in positieve zin iets van merkt.

Subsidie op elektrische auto’s

Ook dit jaar krijg je weer subsidie op de aankoop van een elektrische auto. Voor een gebruikte elektrische personenauto is de subsidie €2.000, bij de aankoop of private lease van een nieuwe elektrische personenauto kun je €4.000 tegemoet zien.

Advertentie - Lees hieronder verder
Aanbiedingen bij webshops

Energielabel wordt duurder

Omdat je voor het aanvragen van een energielabel een energieadviseur langs moet laten komen, gaat de gemiddelde prijs van een energielabel voor een eengezinswoning omhoog naar zo’n €190. Voor een appartement kost een energielabel nu ongeveer €100. Tot 2021 kostte een energielabel slechts zo’n €7,50 dus het is een forse verhoging.

Energierekening

De belasting op stroom gaat iets omlaag, en de belasting op gas iets omhoog. De ODE (Opslag Duurzame Energie) stijgt, dit is een belasting die de overheid gebruikt om te investeren in duurzame energie. Ook de netbeheerkosten gaan omhoog. Daartegenover staat wel dat de heffingskorting omhoog gaat.

Huurstijging

Elk jaar op 1 juli mag de huur verhoogd worden. Afhankelijk van je inkomen stijgt de huur van een sociale huurwoning tussen de 2,4% en 5,4%. Huur je een vrijesectorwoning? Dan geldt er geen maximum huurverhoging. Als er een nieuwe huurder in een woning komt, dan mag de huurprijs zelfs nog verder verhoogd worden.

Hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

Heb je een inkomen van boven de €68.507 per jaar? Dan gaat de hypotheekrenteaftrek omlaag van 46% naar 43%. Verdien je minder? Dan is er niets aan de hand en veranderd er niets.

Inkomstenbelasting

Het basistarief (schijf 1) voor de inkomstenbelasting gaat omlaag van 37,35% naar 37,10%. Tussen 2022 en 2024 wordt dit tarief bovendien nog verder verlaagd tot 37,03%.

Daarnaast is de voor 2022 geplande arbeidskorting naar voren gehaald en gaat al dit jaar in. Met deze heffingskorting betalen werkenden minder belasting. Iemand die €40.000 bruto per jaar verdiend, gaat er volgens een voorbeeld van de overheid op jaarbasis zo’n €428 op vooruit.

Kinderopvangtoeslag omhoog

De kinderopvangtoeslag gaat dit jaar omhoog. Op de site van de Rijksoverheid kun je een proefberekening maken.

Minimumloon gaat omhoog

Ook in 2021 gaat het minimumloon omhoog. Op de website van de Rijksoverheid vind je de nieuwe bedragen van het minimumloon. Omdat de bedragen van uitkeringen zoals de AOW, Anw, WW, en Wajong gekoppeld zijn aan het minimumloon, veranderen ook deze bedragen.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Het belastingvoordeel waarbij eigenaren van een volledige elektrische auto geen motorrijtuigenbelasting hoeven te betalen wordt verlengd tot 2024.

Korting op bijtelling zonnecelauto’s

Eigenaren van zonnecelauto’s krijgen een korting op de bijtelling. Deze korting geldt voor de bijtelling over de gehele catalogusprijs, het maakt daarbij niet uit hoe hoog de catalogusprijs is.

Nationale Hypotheek Garantie

De NHG-kostengrens stijgt van €310.000 naar €325.000. Mocht je energiebesparende maatregelen meefinancieren, dan ligt de grens zelfs op €344.500.

Overdrachtsbelasting

Ben je tussen de 18 en 35 jaar en ga je een woning kopen die niet duurder is dan €400.000? Dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Kom je niet in aanmerking voor deze startersvrijstelling? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting.

Koop je een andere onroerende zaak, zoals een tweede huis, vakantiewoning of bedrijfsruimte? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting (dit was voorheen 6%).

Paspoort en identiteitskaart

De maximumtarieven voor reisdocumenten zoals een paspoort of identiteitskaart gaan omhoog (je gemeente bepaalt het precieze bedrag, dus het zou goedkoper kunnen zijn). Dit worden de maximumtarieven:

DocumentJonger dan 18 jaarOuder dan 18 jaar
Paspoort€56,55€74,77
Identiteitskaart€32,91€64,03
Maximumtarieven reisdocumenten 2021

Vermogensbelasting

Het heffingsvrij vermogen in box 3 gaat omhoog naar €50.000 of €100.000 samen met een fiscaal partner. Dit betekent dus dat je spaargeld of beleggingen tot dit bedrag niet belast worden.

Vliegtaks

Voor alle passagiers van twee jaar en ouder die vertrekken van een Nederlandse luchthaven geldt een vliegbelasting van €7,845 per persoon per vlucht.

Zelfstandigenaftrek

Om de fiscale verschillen tussen zelfstandigen en werknemers te verkleinen gaat de zelfstandigenaftrek stapsgewijs omlaag. Zelfstandigen mogen de zelfstandigenaftrek van hun winst aftrekken, over het overgebleven bedrag betalen zij vervolgens belasting. In 2021 is de zelfstandigenaftrek €6.670.

Ga jij er op vooruit?

Wat denk jij? Ga je op basis van deze veranderingen er dit jaar op vooruit of denk je dat je minder te besteden hebt dit jaar?

Delen: