Naast beleggen in aandelen en ETF’s wint ook beleggen in cryptovaluta enorm aan populariteit in Nederland. Omdat cryptovaluta en het beleggen hierin nog relatief nieuw en onbekend is, weten veel beleggers niet dat zij dit ook moeten opgeven bij de belastingdienst.
Bij de jaarlijkse belastingaangifte geef je normaliter je vermogen in spaargeld en aandelen op (box 3), maar ook je beleggingen in cryptomunten moet je opgeven. Je hoeft in box 3 overigens pas belasting te betalen als je vermogen boven de heffingsvrije voet van €50.000 (2021) komt. Over het vermogen boven deze grens rekent de belastingdienst een fictief rendement waarover je uiteindelijk belasting betaald.
Wanneer je dit niet doet, dan ziet de belastingdienst dit als ‘verhuld vermogen’. Hiermee bedoelt de belastingdienst het ‘opzettelijk, voor de fiscus, buiten het zicht houden van spaargeld, beleggingen en overig vermogen, zowel binnen als buiten Nederland’. Als de belastingdienst je hierop betrapt, kun je een hoge boete krijgen, en in sommige gevallen zelfs strafrechtelijk vervolgd worden.
Kan de belastingdienst mijn cryptomunten zien?
Hoewel de handel in cryptovaluta het imago heeft dat het ongereguleerd is, bemoeien wereldwijd steeds meer overheden zich hiermee. In Nederland gevestigde handelsplatformen dienen zich te houden aan de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme) en moeten zich bovendien registreren bij De Nederlandsche Bank. Daarnaast is er ook EU-regelgeving in de maak.
Er zijn al cryptobeurzen die gegevens doorgeven aan de belastingdienst, zoals bijvoorbeeld eToro. Het lijkt een kwestie van tijd tot ook andere cryptobeurzen deze gegevens aan de fiscus (moeten) doorgeven. Het is dus beter om eerlijk te zijn en op je belastingaangifte je vermogen in cryptovaluta in te vullen.
Net zoals bij het opgeven van vermogen zoals spaargeld en beleggingen, geldt de waarde van je cryptovaluta op 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet.
Box 1 of Box 3
In principe geef je je cryptovaluta op in box 3 (sparen en beleggen), maar hier geldt een aantal uitzonderingen op: bijvoorbeeld als je heel actief in cryptovaluta handelt, of doet aan het minen van cryptovaluta. In dergelijke gevallen worden je cryptomunten tot box 1 (inkomen) gerekend.
Dit is nadelig, want in box 1 worden inkomsten progressief belast. Het belastingpercentage is een stuk hoger dan de vermogensrendementsheffing in box 3.
Beginnen met investeren in crypto
Investeer je nog niet in cryptovaluta en lijkt het je interessant om dit te proberen? In dit simpele stappenplan leg ik je uit hoe je kunt beginnen met beleggen in cryptovaluta op Bitvavo. Dit is een Nederlandse cryptobeurs waar je makkelijk geld in kunt leggen met iDeal en je favoriete cryptomunten kunt kopen.
Reageren