Wanneer we het over economie hebben zijn inflatie en deflatie veelgebruikte termen. Vooral over inflatie horen we de laatste veel. Kort gezegd betekent inflatie dat de prijzen stijgen, en krimpflatie heeft hiermee te maken.

Krimpflatie is geen officiële economische term, maar is een verschijnsel dat veel voorkomt in economisch moeilijkere tijden. Het betekent dat je minder krijgt voor hetzelfde geld. Een product behoudt dezelfde prijs, maar in de verpakking zit minder van het product. Hierdoor heb je het idee dat een product niet duurder is geworden, maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar en verbergen fabrikanten op deze manier de prijsstijging.

Wanneer de prijzen van grondstoffen en personeelskosten stijgen willen fabrikanten dit doorberekenen aan de consument. Soms doen ze dit direct, in de vorm van een prijsverhoging. Bij producten als telefoonabonnementen is deze vorm van inflatiecorrectie zelfs vastgelegd in je contract, elk jaar gaan je abonnementskosten omhoog met de inflatiecorrectie.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Op andere momenten kiezen fabrikanten ervoor om de prijsstijging te verbergen door de inhoud van de verpakking te verkleinen en de prijs gelijk te houden: krimpflatie.

Is krimpflatie toegestaan?

Fabrikanten mogen de prijzen van producten verhogen en de inhoud van verpakkingen verkleinen. Volgens de wet hoeven fabrikanten consumenten hier niet over te informeren – al is het wel verplicht om correcte informatie over het product en de inhoud op de verpakking te vermelden. Echter, omdat consumenten vaak niet precies weten hoeveel er in een verpakking zit, zal het hen niet opvallen.

Stijgende prijzen

Op 10 augustus 2022 berichtte Nu.nl dat een gezin op dit moment gemiddeld gezin €1400 per jaar meer kwijt is aan boodschappen. En ook voor de energierekening kun je je borst nat maken. Als je energiecontract verloopt, betaal je mogelijk tot wel €4000 meer voor je energie dan vorig jaar.

Delen: