Fintech biedt talloze voordelen, met name het gemak waarmee je je geldzaken regelt is waar fintech om bekend staat. In dit artikel kijken we naar de voordelen van het gebruik van fintech als je op reis bent. Onder andere voordelige wisselkoersen en verzekeringen komen aan bod.

Op MoneyMeister wordt met regelmaat artikelen geplaatst over fintech bedrijven zoals Revolut, N26, en Bunq. Stuk voor stuk bedrijven die technologie toepassen om financiële zaken te vereenvoudigen. Eerder was MoneyMeister bovendien te gast bij de Goed met Geld-podcast om te praten over fintech.

In dit artikel wordt Revolut Standard/Premium, Bunq Easy Green/Easy Money Personal, N26 You, en het OranjePakket van ING als voorbeeld gebruikt.

Wisselkoersen en lokale valuta

Traditionele banken rekenen een behoorlijke toeslag wanneer je betaalt in het buitenland, op het moment van schrijven rekent bijvoorbeeld ING een koersopslag van 2% bij betaling met creditcard, en daarbovenop nog eens 4% per transactie (met een minimum van €4.50) wanneer je een geldopname doet.

Fintech-bedrijf Revolut daarentegen rekent geen koersopslag van maandag tot en met vrijdag, en je betaalt tegen de interbancaire wisselkoers. Bovendien betaal je (tot een bepaald limiet) geen kosten voor het opnemen van geld bij een geldautomaat. Bij Bunq betaal je bij een betaling in vreemde valuta de Mastercard wisselkoers, plus een toeslag van 0.5%.

ING wisselkoers en opslag

Geld wisselen

Wanneer je vrienden in het buitenland hebt, of om een andere reden geld over wilt maken naar een bankrekening in een vreemde valuta, kun je bij Revolut en Bunq geld wisselen en vervolgens overboeken. Bij Revolut is het wisselen van geld gratis, bij Bunq betaal je een toeslag van 0.5%.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Reisverzekering

Iets dat zowel Bunq als ING niet bieden zijn reisverzekeringen binnen het betaalpakket. Fintech-bank Revolut biedt dit wel, en niet zomaar een reisverzekering. Met de betaal-per-dag reisverzekering betaal je (zoals de naam al doet vermoeden) enkel voor de dagen dat je op reis bent. Daarnaast wordt deze reisverzekering automatisch geactiveerd zodra je je woning of thuisland verlaat. Op basis van de locatie van je telefoon bepaalt de app van Revolut automatisch of de reisverzekering geactiveerd moet worden, en pas vanaf dat moment begin je met betalen.

Ook kun je de reisverzekering zelf samenstellen. Denk hierbij aan het toevoegen van meerdere reisgenoten aan de polis, of het toevoegen van wintersportdekking. De kosten van de polis hangen af van je locatie, voor de ene bestemming betaal je meer dan voor de andere.

Stel dat je drie dagen in Spanje bent, en daarna twee dagen in New York, dan betaal je eerst het tarief voor de drie dagen in Spanje, daarna wordt het tarief automatisch aangepast naar het tarief voor de twee dagen in New York.

Advertentie - Lees hieronder verder
Travelcard

Ook N26 biedt een uitgebreid pakket aan reisverzekeringen aan, waaronder een verzekering voor medische kosten, annuleringsverzekering, een verzekering voor kwijtgeraakte bagage, en een verzekering waarbij je geld terug krijgt als een vlucht vier uur of meer vertraagd is.

Alle details op een rij

Om het makkelijker te maken om de verschillende banken te vergelijken, vindt je in onderstaande tabel een overzichtelijke samenvatting van dit artikel.

RevolutRevolutN26BunqING
AbonnementStandard (gratis)Premium (€7.99 per maand)You (€9.90 per maand)Easy Green Personal (€17.99 per maand) / Easy Money Personal (€8.99 per maand)OranjePakket (€2.35 per maand) + Creditcard (€1.65 per maand)
Betaling in het buitenland met creditcardGeen koersopslag van maandag t/m vrijdagGeen koersopslag van maandag t/m vrijdagGeen koersopslagMastercard wisselkoers + 0.5% netwerkkosten2% koersopslag
Geldopname in het buitenland€200 per maand zonder kosten€400 per maand zonder kostenGeen koersopslagDe eerste vier opnames zijn gratis2% koersopslag + 4% per transactie bij geldopname met creditcard
Geld wisselen naar vreemde valutaGratisGratis0.5% toeslag
Betaal-per-dag reisverzekering op basis van geolocatie.
Buitenlandse ziektekostenverzekering inbegrepen
Verzekering voor vertraagde vluchten inbegrepen
Kostenloze toegang tot lounges met SmartDelay
Creditcard aankopen verzekerd
Vergelijking fintech-banken en ING

Klaar voor je reis?

Ga je binnenkort op reis en ben je ook overtuigd van de voordelen die fintech je biedt ten opzichte van reguliere banken? Met Revolut ben je zeker van zo min mogelijk kosten en een innovatieve reisverzekering. Mocht je liever gebruik maken van een Nederlandse fintech-bank, dan is Bunq wellicht wat voor jou.

Delen: