Traditiegetrouw wordt op 1 juli een aantal nieuwe wetten en regels van kracht die invloed kunnen hebben op je portemonnee, zo mogen de huren verhoogd worden en verandert er iets aan de btw-regels. In dit artikel lees je over 10 veranderingen waarmee je in aanraking kunt komen.

Geboorteverlof voor partners

In 2019 is het verlof voor partners al uitgebreid van twee dagen naar de uren van één werkweek. Per 1 juli 2021 2020 wordt dit verlengd met nog vijf weken. In tegenstelling tot de eerdere verlenging kost dit de werkgever geen geld, maar wordt dit door het UWV betaald. Je krijgt 70% van je loon doorbetaald.

Wel moet je het extra verlof binnen een half jaar na de geboorte opnemen, in één stuk of verspreid over die periode.

Een oplettende lezer attendeerde me erop dat deze wijziging al per 1 juli 2020 in ging.

Subsidie voor elektrische auto

Particulieren kunnen nu een subsidie krijgen voor de aanschaf of privé lease van een elektrische auto. Er zitten wel wat eisen aan, zo moet de auto een minimaal rijbereik van 120 kilometer hebben en moet de catalogusprijs tussen de €12.000 en €45.000 liggen. Voor een tweedehands auto kun je rekenen op €2.000 subsidie, voor een nieuwe auto krijg je €4.000 subsidie.

Stijging minimumloon en AOW

Het minimumloon stijgt naar een totaal van €1.701 bruto op basis van een fulltime dienstverband. Ook het minimumjeugdloon stijgt.

Omdat de AOW is gebaseerd op het minimumloon stijgt deze ook. Dit geldt overigens ook voor andere uitkeringen, waaronder de WAJONG, WW, WIA, en ziektewet.

Financiële tips in je mailbox

Maximaal één keer per maand de nieuwsbrief met handige tips!

Statiegeld op kleine plastic flesjes

Er wordt statiegeld ingevoerd op kleine plastic flesjes. Voor elk flesje met een inhoud minder dan een liter wordt €0,15 statiegeld gerekend. Het inleveren van de flesjes kan onder meer bij supermarkten, tankstations, en stations.

Negatieve spaarrente boven €100.000

Spaarders die meer dan €100.000 op hun bankrekening hebben staan kunnen vaker rekenen op een negatieve rente. Het verschilt per bank, maar de meeste Nederlandse banken rekenen nu een negatieve rente op een spaarsaldo hoger dan een ton.

Tip: door je spaargeld te verspreiden over meerdere banken ontkom je aan de negatieve rente.

Huurverhoging

Elk jaar mogen verhuurders de huren op 1 juli verhogen. Dit jaar wordt de huur voor sociale huurwoningen niet verhoogd. Wel mogen verhuurders de servicekosten verhogen, maar dan moeten zij wel een overzicht van de kosten met je delen. Een voorbeeld van zo’n verhoging zouden verhoogde schoonmaakkosten kunnen zijn.

Voor mensen die in een vrije sectorwoning wonen kan de huur wel verhoogd worden, maar voor het eerst zit hier een maximum aan: 2.4%. Ook als in je huurcontract een hogere verhoging staat. Dan is de verhoging gewoon 2.4%.

Geen btw-vrijstelling meer bij een aankoop onder €22 uit een webshop van buiten de EU

Tot 1 juli hoef je geen btw te betalen bij pakketjes van buiten de EU met een waarde van minder dan €22. Deze vrijstelling komt te vervallen en daarom betaal je per 1 juli altijd btw.

Er waren bedrijven die misbruik maakten van de vrijstelling door producten met een hogere waarde aan te geven tegen een lagere prijs. Hierdoor hoefde de klant geen btw te betalen. Dit werkt echter oneerlijke concurrentie ten opzichte van bedrijven in de EU in de hand, die bedrijven moeten namelijk wel btw rekenen aan hun klanten voor dezelfde producten.

Korting op alcohol krijgt een maximum van 25%

Voorheen kon je bij de supermarkt nog wel eens goedkoop bier of wijn inslaan als er een “twee halen, één betalen”-actie liep. Dat is nu verleden tijd. Winkels mogen nog maximaal 25% korting geven op alcoholhoudende dranken.

Verhoging tarieven Ziggo en KPN

Per 1 juli verhoogt VodafoneZiggo de tarieven van de meeste abonnementen met €1 tot €1,50. Sommige duurdere abonnementen worden juist iets goedkoper. De verhoging wordt veroorzaakt door inflatie, en voor een klein deel omdat VodafoneZiggo wil investeren in het netwerk en de dienstverlening. Ook KPN verhoogt de tarieven, gemiddeld met zo’n €1,50 per maand.

Tip: als een provider de tarieven verhoogt mag je vaak kostenloos het contract opzeggen. Een mooi moment om over te stappen naar een andere provider en een mooie welkomstkorting te pakken.

Flinke stijging energierekening

Op dit moment betalen energiebedrijven een relatief hoge inkoopprijs voor energie. Dit komt door de schaarste aan grondstoffen zoals olie en gas, nu de economie in veel landen weer op gang komt sinds de opheffing van de lockdowns. Zo’n twee keer per jaar passen energiebedrijven de tarieven aan voor consumenten met een contract met variabele tarieven. Als je vaste contract afloopt, verandert je contract automatisch in een contract met variabele tarieven.

Tip: loopt jouw vaste contract binnenkort af? Stap dan over naar een ander energiebedrijf voor een nieuw vast contract. Hiermee zet je het tarief voor bijvoorbeeld een jaar vast, én krijg je vaak een welkomstbonus waardoor je een stuk goedkoper uit bent. Bekijk ook de overstaptool.
Delen: